Beeldmerk


Je realiseert je over de grens pas, "achter 'n paol", dat Nederlanders als een pot nat gezien worden. Gele nummerborden, NL-plaatje en de 'aardappelkoffer' op 't dak -  Henkie de Hollander is weer op trek. Rij je ergens bij Keulen richting Koblenz, dan kun je aan de Duitse nummerborden wel zien dat er ook Duitse noorderlingen op trek zijn. Aurich, Emden, Cloppenburg, Oldenburg, Nordhorn - noem de Kreis (of ' vrije' hanzesteden als Bremen HB en Hamburg HH) maar op, je pikt ze d'r aan hun kenteken uit. Bij Franse nummerborden is net zo. De arrondissementen zijn alfabetisch genummerd wat in het eerste deel van 't kenteken te lezen valt. In de Franse wegenatlas valt het na te kijken. Men drukt trouw de tabel van deze nummers af.  

In Nederland zijn de we de provinciale nummerborden al lang kwijt. Slechts het NL-teken zegt wat (‘ Niente Lire’?). Toch zie je dat men zijn herkomst wil uiten, of zelfs wil benadrukken. De streek van herkomst wordt via een eigen sticker of beeldmerkje medegedeeld.. Inwoners van het voormalige Duitse vorstendom Lippe (u weet wel: leverancier van de personen van vorstelijken bloede Emma en Bernhard) rijden pront rond met het embleem de Lippische roos en de tekst 'Fu"rstentum Lippe'. 

Eigenzinnige en trotse inwoners van Duitslands zuidelijkste deelstaat Beieren melden zich als deelhebbers aan de 'Freistaat Bayern' met een eigen onderscheidingsteken. Nederlandse Friezen doen al net zo Beiers; zij benutten een extra landenbordje FRL en het plompebladen-embleem. Komt men uit Sneek, dat wordt het silhouet van de Waterpoort er extra bijgeplakt. En zo is zelfs het oord van herkomst duidelijk.

Stadgroningers  heb ik nog niet kunnen betrappen op rijden met het Martinitorenbeeldmerk.. Het zit wel verwerkt in het merk van een groot Stadjers autobedrijf. De inwoners van het nieuwe land, de provincie Flevoland, zwieren herkenbaar over de wegen met het vogelsilhouet van de kiekendief op het voertuig. Op zo'n manier kun je met een kenmerkend plaatje de streek van herkomst aanduiden. Niet dat elk embleem of beeldmerk altijd ergens op slaat; de vlag dekt de lading dan niet. Langs autowegen staat een toekan als vreemde vogel op de v/d Valkpanden. Toen een grijpvogel nog passend was, is die niet benut.

In de Verenigde Staten van Amerika kent elke staat naast zijn eigen (volks)lied, ook een kernmerkende bloem, vogel en boom. Het laatste principe hebben de Twentse Tukkers zich al eigen gemaakt met de strijdkreet "Waor eeken wast, woont leu die daor bie past".

Tja, en Drenthe dan? In de vroegere gemeente Vries stond de bijzondere wilde bloem Zweedse kornoelje in de vlag. De voormalige provinciale VVV voerde het hunebed als beeldmerk, maar dat is foetsie. Wat moet het wijd en zijd bekende Drentse beeldmerk dan worden? Bartje niet, hunebedden niet - te sleets. Maar wat is dan absoluut Drents-uniek en was nog nimmer sprekend in beeld? Dit:  het Schoonebekerschaap op een 500 cc-TT motor, op een veldje pitrus. Twee unieke en zeldzame Drentse karakters met de meest algemene plant van Drenthe.

Jan Tuttel

eerder verschenen in 't Nieuwsblad van het Noorden, 15 mei 2001

 


Copyright 1995 - 2008 Han Tuttel. All rights reserved.
This material may not be published, broadcast, rewritten or redistributed in any form, including digital,
without the prior consent and written agreement by the author.