Zomertraining

De langste dag is voorbij, het EK-voetbal is over en uit en de eerste lichting Nederlandse vakantiegasten is net losgelaten in het kader van de vakantiespreiding. Vakantie is daarom het enige dat velen nog bezig en op de been houdt. Veel dingen zijn belangrijk bij het op, of mèt vakantie gaan, maar het weer scoort altijd hoog. Weinig vakantieoorden garanderen het weer met de kreet "Geen goed weer? Geld terug! Vorig jaar hadden we het over het 'wensweer' van vakantiebestemmingen. Je stelt je er wat van voor - en dan valt het tegen. Het lokale klimaat heeft een naar trekje, of er komen perioden met ongebruikelijk weer voor. Onweer met noodweer op Tenerife, zodat je koud moet binnenblijven of een hittegolf in Drenthe,  waardoor je ineens kinderzomergoed moet bijkopen.

Het wordt tijd voor een vakantietraining. Eerst de oude weerregels, die uit het weer op bepaalde dagen in juni het komende weer willen voorzien. Nu zegt het weer op de langste dag helaas niet veel. Het is hooitijd en echte boerenweerregels zijn er niet. Pas de 27ste juni is belangrijk. Naar een Duitse sage heet die de 'Zevenslapersdag'. Regen op die dag betekent regen voor de komende zeven weken. Dat moet je plaatselijk bekijken. Ik weet van die datum, dat het weer 80 km zuidelijker behoorlijk beter was dan dat van midden-Drenthe tot en met de Wadden. De eerste juli telt ook: "Den eersten juli regenachtig, de hele maond blif twiefelachtig". Late vakantiegangers moeten "Pisgriet" (Sint Margriet 20 juli) in de gaten houden. Het weertype van die dag hoort dertig of veertig dagen door te gaan..

Het tweede deel van onze training is het kijken naar veld- en plaatsnamen. Veel plaatsen met vaste klimatologische eigenschappen hebben toponiemen die zulke trekjes verraden. In het klein, zoals bij de vroegere straatnaam 'Windgat' (nu Duinkampen) te Paterswolde of het 'Kolle Gat' in Groningen. Het tocht daar altijd. In Noorwegen is een dwarsdal op een fjord die 'Vindedalen' heet. Je tent blijft klapperen, want het waait daar dag en nacht. Op de Veluwe staat een huis 'Windewaai' en een 'Windhoek'  Dat laatste pand ligt 40 m lager op een vlakte, naast een beboste hoogte. Reken maar dat het er waaien kan! In Frankrijk, onder Meaux, ligt een heuvel, waarvan de landerijen bovenop de veldnaam 'Les Quatre Vingts' dragen. Het waait daar inderdaad 'van alle kanten', met snelle wisselingen van richtingen. Het zijn locale effecten, die met berg en dal te maken hebben. In Noorwegen is een stadje, waar men maar drie maanden per jaar de zon kan zien schijnen. Ik vond de mensen daar ook chagrijnig. Een stadje elders in een dal, in de Duitse Hunsrück, noemt zich 'die Sonnenstube', met het grootste aantal zonne-uren van de wijde omgeving. Uiteraard moet je oppassen met oorden die Koudenhoek, Koudehorne, Koudenkerke, Kaldenkirchen en Froidemont (koude berg) heten. Wie in Drenthe rondkijkt, kan nog leuke dingen beleven. Er zijn meer dan een dozijn gebouwen die Zonnehof, Zonnehoeve en dergelijke heten en je kunt zelfs kamperen in de 'Witterzomer', in of op 'Zonneheuvel' of in 'De Warme Bossen'.

Jan Tuttel

eerder verschenen in 't Nieuwsblad van het Noorden, 29 juni 2000

 


Copyright 1995 - 2008 Han Tuttel. All rights reserved.
This material may not be published, broadcast, rewritten or redistributed in any form, including digital,
without the prior consent and written agreement by the author.