natuur en landschap
     
Natuur aan een snoertje

 

Toen in Nederland in het eerste kwart van de 20ste eeuw de natuurstudie, de natuurbescherming en de natuurbeleving opbloeide, speelden de natuurboekjes van Heimans & Thijsse een grote rol. Dat inspireerde geweldig en bood goede informatie. De Verkade-plaatjesalbums kwamen erbij en later had je andere bevlogen natuurpublicisten (Kees Hana, Han Alta, Ko Zweeres), waar je je voordeel mee kon doen. Vervolgens kwam de radio aan bod, met het fameuze, matineuze natuurprogramma 'Vroege Vogels' met Bert Garthoff (1955). De RONO (voorloper van onze regionale omroepen) had dr. Fop .I. Brouwer met een eigen natuurrubriek.

De volgende stap was de televisie. Begin jaren zestig bestreken de TV-torens bijna heel Nederland met eerst één, later twee zwart/wit-zenders. Toen het fenomeen kleurentelevisie in de jaren zeventig ingang vond, barstte de natuur op het scherm pas goed los. Natuurfilms uit de hele wereld (van Grzimek of Attenborourgh) straalden in de huiskamers. Natuurminnend Nederland kon binnen blijven. Tòt men het buitenleven opnieuw ontdekte en er weer op uit trok 'voor de frisse neus'. De harde kern was altijd gewoon in weer en wind door blijven ploeteren. De 'Kist' in het jack van de vogelaars, de 'Cool & van der Lek' (later 'Morten Lange') bij de paddestoelenkenners en de 'Heukels' voor de plantenmensen (de HHT was te dik).. Iedere natuurkenner had z'n eigen vakwerkje op zak.

Vervolgens brak een nieuwe eeuw aan. En jawel - er was een nieuw medium beschikbaar. Het internet, het world wide web (WWW) maakte binnen tien jaar furore. Dat systeem van computers en kabelverbindingen is het hedendaagse medium, ook voor alle mensen die met natuur & milieu begaan zijn. Er gaat een nòg grotere wereld voor ons open. We hebben alle natuur in de hele wereld (plus de kosmos) nu aan een snoertje en 'onder de knop'.

Wat heeft internet te bieden? Simpel: alles èn in alle talen die je maar wilt. Via dat wereldwijde computernetwerk (waar u met uw telefoonsnoer of de huiskabel aan vast zit) is het op te vragen. Als je de juiste trefwoorden maar gebruikt of als je de weg leert kennen in het overweldigende aanbod natuurinformatie, die op je scherm kan komen. 

We zoeken bij Alta Vista (Nederlandstalig) en tikken twee woorden natuurstudie; natuurbescherming in. Oeff: 1498 treffers, dat wil zeggen 1498 voorpagina's met alle bergen informatie, die er achter kunnen zitten. Het is handiger om te gaan scharrelen op pagina's, waar een meer gestructureerde keus is te maken. Gevorderde natuur-internetters weten het al, die kunnen weer terug naar hun toetsenbord.

Handig is een globaal overzicht, waar een rij trefwoorden in staat voor nadere keuzes www.natuur.pagina.nl. In tientallen rubrieken met rijtjes titels kun je gespecialiseerder kiezen, van gewoon natuurthema of -gebied, tot organisaties en werkgroepen (www.platteland.pagina.nl als zusje, bestaat ook).

Dichterbij is http://drentse-cultuur.nl, die ook een rubriek 'Natuur in Drenthe' heeft. Interessant zijn de sites over nationale parken, die (vooral in het Engels) hele werelden aan beelden en tekst opleveren. De Nederlandse nationale parkensites komen er aan,  maar er zit (in 2000) even meer vertraging dan vooruitgang in. Een nieuwe trend zijn de commerciële websites onder merknaam, die algemene natuurinformatie geven. De dichtstbijzijnde (veur 't Noord'n) is www.kalmoes.nl (van Hooghoudt BV, Groningen) die onder de slogan 'Proef het buitenleven' natuur en recreatiezaken aanbiedt. Hun rubriek 'Tuttelspraak' heeft maandelijks een versgeschreven natuurstukje. Natuur is immers overal?

Jan Tuttel

(december 2000- bewerkte tekst , eerder verschenen in een Drentse IVN-vrijwilligersnieuwsbrief)

 


Copyright 1995 - 2008 Han Tuttel. All rights reserved.
This material may not be published, broadcast, rewritten or redistributed in any form, including digital,
without the prior consent and written agreement by the author.